Diferències entre UI y UX

diferencias entre UI/UX

Cada vegada són més els acrònims que ens acompanyen, a aquest post ensenyarem les diferències entre UI i UX, ja que es té pel mateix concepte, però són dues coses molt diferents.

Definirem de que s’encarrega cada especialitat i veurem les diferències entre elles.

Atès que moltes vegades es treballen paral·lelament, fins i tot per la mateixa figura, i costa diferenciar que exerceix cada especialitat en concret.

Diferencias entre UI y UX

 1. User interface

  Disseny d’interfície d’usuari.

 2. User Experience

  Disseny d’experiència d’usuari

 3. Les diferèncias

  Diferèncias entre UI y UX

 4. Prototip vs Wireframe

 5. UI/UX designer

  dissenyador UI/UX

 6. Conclusions

User interface

Disseny d’interfície d’usuari.

UI = User interface = Disseny d’interfície d’usuari

L’especialitat UI, és l’encarregada de definir la interfície d’usuari, o el que és el mateix, dissenyar el suport que farà servir el públic.

Dit d’una altra manera, l’especialista en UI, és qui planteja l’estructura, arquitectura d’informació, continguts, etc. Tot allò que fa referència a l'”objecte” en si.

Moltes vegades s’associa el disseny d’interfície d’usuari, amb el disseny gràfic, però no tenen per què ser així, ja que podem definir com serà tota l’estructura, arquitectura i continguts, sense haver d’aplicar una capa de disseny.

Podem dir que l’especialista UI, és qui defineix l’objecte, la seva estructura i contingut, no té per què ser el seu disseny final.

Com per exemple creant un wireframe, on només definirem l’estructura i els continguts, i després podem aplicar la capa de disseny, tenint en compte tota la construcció d’arquitectura definits en el disseny d’interfície.

L’especialista UI, entre altres coses, pot realitzar :

Look and feel:

 • Anàlisi de clients
 • Investigació de disseny
 • Desenvolupament de marca i
 • Desenvolupament gràfic
 • Guies d’usuari / Storyline

Capacitat de resposta i interactivitat:

 • Prototips d’IU (wireframe)
 • Interactivitat i Animació
 • Adaptació a totes les mides de pantalla del dispositiu
 • Implementació amb desenvolupador.
User Experience

Disseny d’experiència d’usuari

UX = User Experience = Disseny d’experiència d’usuari

L’especialitat UX, és l’encarregada de definir l’experiència de l’usuari a l’hora d’usar la interfície o el que és el mateix, definir les accions, comportaments i funcionaments que tindrà la nostra interfície respecte a l’usuari.

Podríem dir que l’especialista UX, és l’encarregat de definir com l’usuari interactués amb aquest objecte.

Dit d’una altra manera l’especialista UX, és qui defineix les interaccions que viurà l’usuari en usar la nostra interfície. Tot allò que fa referència a l’usuari.

L’especialista UX, entre altres coses pot realitzar:

Estratègia i contingut

 • Anàlisi de la competència
 • Anàlisi de clients
 • Estructura del producte / estratègia
 • Desenvolupament de contingut

Execució i Analítica

 • Coordinació amb els dissenyadors d’UI
 • Coordinació amb els desenvolupadors
 • Objectius de seguiment i integració
 • Anàlisi i iteració

Wireframing i prototips

 • Wireframing
 • prototips
 • Prova / iteració
 • La planificació del desenvolupament
Les diferències

Diferències entre UI i UX

Ja tenint clara la seva definició, veiem que és més senzill poder diferenciar aquestes dues disciplines.

Així com l’especialista UI, crearà tota l’estructura i continguts, L’especialista UX, amb la visió d’usuari, és l’encarregat de definir les interaccions amb la nostra interfície.

Posarem un exemple pràctic per veure les diferències entre les dues disciplines, l’especialitat UI és la que defineix l’objecte i l’especialitat UX, la qual defineix com l’usuari experimentarà aquest objecte.

Prototip vs Wireframe

Se sol confondre pel mateix un prototip i un wireframe, però són coses molt diferents. Hem d’aprendre a diferenciar-les, per saber en tot moment quines són les accions de cada disciplina.

Wireframe, entenem com wireframe, en traducció estricta, estructura de cable. Això vol dir que en un wireframe definirem tot el pes estructural del projecte, definint l’arquitectura i continguts. Un wireframe no té per què tenir un disseny final, solen ser més conceptuals, on és fàcil veure els diferents pesos, seccions, estructura i arquitectura que hi ha al projecte.

wireframing
prototipo

Prototip, entenem com a prototip, una demo funcional del nostre projecte, on podem veure un disseny més definit i poder avaluar el funcionament del nostre projecte. Normalment en els prototips podem fer una navegació o diferents accions per poder veure com respondrà el nostre projecte davant les accions de l’usuari.

UI/UX designer

dissenyador UI/UX

La figura del dissenyador UI / UX, és la del professional que té tant la visió de disseny d’interfície, conjuntament amb la visió d’usuari.

Per poder definir tant els continguts, arquitectura i estructura del nostre projecte, valorant l’ús que realitzarà l’usuari, creant un ús intuïtiu i senzill per al públic objectiu.

És una figura molt interessant, ja que compta amb la visió global de tot el nostre projecte, tant pel que fa a l’arquitectura de contingut o a les interaccions de l’usuari. I és una figura molt interessant exercint de nexe entre l’equip de disseny i l’equip de desenvolupament, ja que té una visió mixta dels entorns.

conclusions

Diferències entre UI y UX

Tenint clar quines accions desenvolupa cada especialitat, podem tenir més clar que és el que necessitem per al nostre projecte.

Valorant les funcions que realitzen els especialistes d’UI / UX, cada vegada es fa més necessari que comptem amb aquesta figura, per poder millorar el màxim possible l’experiència de l’usuari en la nostra interfície.

Si estàs interessat en l’UI / UX, t’aconsellem que visitis algunes d’aquestes webs, que tenen un contingut molt interessant, Google material design, Refactoring UI, Degreeless.design,

Si d’altra banda, estàs buscant un especialista en UI / UX, no dubtis en contactar amb nosaltres perquè puguem ajudar-te a millorar tant el teu projecte com l’experiència dels teus usuaris. No ho dubtis i contacta amb nosaltres.

Ultimes notícies