Woocommerce vs Prestashop (casos d’ús)

Hola món!

Nosaltres com a experts en WooCommerce i experts en Prestashop, coneixem molt tots dos mons. No som com altres estudis que només recomanen un tipus de botiga en línia i defensen que és la millor del món i que tots els casos queden inclosos.

Llavors tampoc vull convertir aquest post en un versus literal si no exposar en quins casos et beneficia més un cas i en quins l’altre. L’elecció ve donada de les teves preferències i necessitats, així com si t’aconsellarem si hauries de veure Star Wars o Star Trek.

Spock vol muntar una botiga online que li aniria millor?

Si vols saber les nostres conclusions, passa directament a la part baixa del post, si per contra, no saps res de res, t’aconsello que segueixis llegint.

Què trobaràs

  1. Què és Woocommerce?

    Converteix WordPress en tienda online

  2. ¿Què és Prestashop?

    El CMS de botiga online

  3. Comparativa en Google Trends

    Dades i evolució d’usos

  4. Comunidades de WooCommerce y Prestashop

    Qui hi ha darrera?

  5. La nostra conclusió

    Conclusions del post

Què és Woocommerce?

WooCommerce és el millor plugin de botiga online per a WordPress.

Està entre nosaltres desde 2011 i va ser desenvolupat per WooThemes. La seva acollida es va anar extenent tant que a 2015 Automattic el va comprar. Per qui no ho sàpiga, o no s’hagi llegit els articles anteriors, es l’empresa que està darrera de WordPress. (Si vols pots llegir la notícia de l’ adquisició com la va explicar la fundador)

Com he dit WooCommerce s un plugin de WordPress, per tant la seva instalació és molt senzilla i té una quota de mercat molt alta, s’utiliza en un 30% de botigues online.

Permeteix que amb els coneixements que ja tinguis de WordPress creis toda una botiga online. Al ser un plugin de WordPress, pots fer servir molts temes compatibles, però que sigui compatible no significa que estiguin optimitzats i que generi al usuari un desconcert d’on es compra

No series el primer client que te un WooCommerce i s’ha trobat a la mínima de canvi em haver d’estar comprant mil plugins

A més com està dintre de WordPress tens molts plugins amb integració que pots fer servir com ja els estiguis utilitzant al teu web. Resumint permeteix tenir tots els beneficis de WordPress i fer-ho servir per vendrer.

D’entrada hi ha moltes funcionalitats que no incorpora en el seu plugin base per tant has d’anar recorrent a molts plugins per estendre les seves funcionalitats. I ja sabem que passa quan en un WordPress et poses a instal·lar plugins com un boig 🙁

No series el primer client que té un WooCommerce i s’ha trobat a la mínima de canvi haver d’estar comprant mil plugins per fer coses que un CMS de botiga en línia porta de sèrie.

Uns exemples d’aquestes funcionalitats són:

  • No pots fer facturació amb el seu pligin base i ja has de recórrer a altres extra
  • Els mètodes d’enviament són molt simples, o sigui que si has de configurar alguns tipus d’enviament gairebé que millor passa a llegir la següent secció.
  • La gestió de productes si tens molt es torna tediosa

Segurament si t’has trobat amb alguna d’aquestes limitacions, és que vas ser mal assessorat a l’hora de començar la botiga en línia.

Què és Prestashop?

Prestashop és un gestor de continguts (CMS) estrictament per a botigues en línia.

La versió 1.0 va sortir en 2007 i té darrere a l’empresa Prestashop SA

Igual que WordPress i WooCommerce és codi de codi obert i té els seus repositori lliures perquè puguis col·laborar.

Com a elements molt bons són la seva multibotiga, la seva multiidioma integrat de sèrie, una gestió avançada d’stock

Prestashop porta molt de temps com nosaltres i si volem un gestor de continguts de botiga en línia aquesta és l’opció. (Tret que siguis un fanàtic de Magento però això ho deixem per a una altra ocasió)

Com a elements molt bons són la seva multibotiga, la seva mulltiidioma integrat de sèrie, una gestió avançada d’estoc i el fet que està pensat per ser una botiga seva estructura de base de dades té millor rendiment quan parlem de grans volums de productes.

Val a dir també que el funnel de venda, o sigui el checkout, és molt més clar. Tot això sense fer modificacions.

Però clar, el fet de ser una botiga online hi ha certs detalls com el màrqueting de continguts que es queden curts, o ho fas amb unes molt bones descripcions de productes o hauràs instal·lar un plugin de bloc o un WordPress en un subdirectori i treballar-lo. Amb el problema que comporta tenir 2 entorns.

Pots veure  una demo de Prestashop tant la part pública com el backoffice.

Comparativa en Google Trends

Anem a veure una mica de dades i evolució d’ús.

Per si no ho coneixeu, Google té una eina molt bona que ens permet veure a evolució de cerca de paraules en el seu cercador. I aquest és el resultat quan comparem Prestashop i WooCommerce

Al racó vermell amb més de 10 anys de carrera … Prestashop! A la banda contrària de color blau, WooCommerce!

Podem veure com en un principi Prestashop va tenir una gran quota i és que era la millor opció per tenir venda online (tingueu en compte que també era la més rendible rendiment-diners a l’hora de començar). Però a poc a poc WooCommerce va anar millorant i cada vegada més gent ha anat confiant en ell. Pot ser que WooCommerce ha anat fent coses bé i que Prestashop ha pres decisions que no han estat bones, o qui sap també el fet d’haver tantíssimes webs en WordPress doncs també afecta.

Cal notar que no és que hi hagi menys botigues online ara mateix, però també hi ha altres plataformes com Magento o Shopify. O la gran moda dels marketplaces com Google Shopping o el gegant arrasador Amazon.

Comunitats de WooCommerce i Prestashop

No volia arribar a la conclusió sense fer un petit incís en les comunitats. Ja que en ser dos projectes open source, els programadors que fan les seves aportacions a codi són molt importants.

Revisem les dades que hi han a Github en Agost de 2019. (Prestashop o Woocommerce) I mira que Agost acostuma a ser el mes de menys activitat

En tots dos Githubs han hagut més de 60 Merged Pull Request, que són trams de codi o desenvolupaments independents que s’han ajuntat cap al codi final. Tots dos tenen molts commits i molta gent mirant.

Les dues comunitats són molt actives però sembla que la de WooCommerce ho té tot més ordenat, perquè Prestashop té més de 1000 issues / problemes oberts. No he entrat al detall dels problemes, que de vegades són queixes petites o usuaris que tenen alguna instal·lació corrupta.

La Nostra Conclusió

Els 2 CMS per a botigues online són una bona solució per la teva botiga online. PrestaShop té una llarga experiència i WooCommerce ha aconseguit integrar el millor de WordPress i afegir-li el detall que li faltava amb un plugin per al desenvolupament de botigues. I  tingues en compte que a més de la nostra opinió, els teus coneixements previs també haurien d’influir a la teva decisió.

En quins casos recomanem Prestashop?
– Si ja tens un Prestashop, no pensis en canviar de plataforma, actualitza tant la versió, com la imatge i les exigències del mercat i dels usuaris i tira endavant.
– Si vas a muntar un ecommerce molt gran o necessites la funcionalitat de multibotiga, encara que hi ha ecommerce molt grans en WooCommerce.
– Si tens alguna necessitat rara com enviaments amb regles complicades o customitzacions de productes amb detalls molt concisos o cupons de regal amb condicions molt diferents o … (posi aquí la seva necessitat)

¿En quins casos recomanem WooCommerce?
– A tots els casos que no hem nombrar al punt anterior

Llavors que? Sense veure casos en particular no recomanaria passar Magento ni Prestashops a WooCommerce i d’entrada per no tenir sobrecostos si estàs partint de WooCommerce et permetrà potenciar el teu negoci amb una estratègia molt més 360 que PrestaShop

Si ja tens una web en WordPress o et sents cómode traballant amb aquest CMS, hauries d’escollir WooCommerce sense cap dubte.

Igualment et recomanem que preguntis als teus experts en botigues online per veure en quins casos convé més una plataforma o una altra, perque després canviar de decisió pot ser un moment fatídic per la teva empresa.

Ultimes notícies